Champagne Proeverij "Wegwijs in champagne"

Heeft champagne voor jou iets magisch? Of is het je, door ervaring met Oud & Nieuw, juist een beetje tegengevallen? Dan nodig ik je graag uit voor een champagne-proeverij op zondag 7 november in Rotterdam. Ik maak je ‘Wegwijs in champagne’. UPDATE: de proeverijen op 15 en 20 oktober & deze op 7 november zijn vol. Wil je weten wanneer de volgende is? Mail me dan op thijs@champagnesource.nl Proef ‘parels van kleine producenten’Borrelen grote champagnemerken als Moët & Chandon, Pommery of Veuve Clicquot in je gedachte op? Ik laat je juist kennismaken met parels van kleine producenten. Kleine wijnboeren die...

Lees verder

Hoe wordt champagne gemaakt?

Deze 10 stappen zet een vigneron om champagne te maken: 1. Oogst - In champagne moet met de hand worden geoogst. Per dorp bepaalt men de startdatum van de oogst. Meestal is dat 100 dagen na de bloei. Het oogsten mag maximaal 15 dagen duren. 2. Persen - Na de oogst is het zaak de druiven zo snel mogelijk te persen om oxidatie en verkleuring van de blauwe druiven te voorkomen. Dit gaat meestal per wijngaard om de herkomst duidelijk te houden, dat is later bij de assemblage weer van belang. Het persen gaat langzaam en geleidelijk. De standaard maat van een...

Lees verder

Welke druiven zitten in champagne?

In champagne mogen zeven verschillende druiven gebruikt worden. Het meest bekend en voorkomend zijn pinot noir, pinot meunier en chardonnay. Hoewel ze door het hele gebied zijn aangepland heeft ieder een regio waar zij het beste gedijt vanwege de bodem en het klimaat. Pinot noirPinot noir is een blauwe druif die het in de champagne streek zo goed doet door de kalkrijke bodem. 38% van de wijngaarden is ermee aangepland, voornamelijk in regio’s Montagne de Reims en Côtes des Bar. In champagne blends zorgt deze druif voor structuur, fruit, kracht en lengte. Er worden fantastische wijnen mee gemaakt. Naast deze...

Lees verder

Champagneglazen

Bij champagneglazen denk je waarschijnlijk aan een flûte of coupe. Je zag niet anders in oude films en de champagneflutes zie je ook nu nog vaak. Waar je het liefst champagne uit drinkt is persoonlijk. Maar het kan meer uitmaken dan je denkt. Met de juiste glazen laat je champagnes optimaal tot hun recht komen. Het meest belangrijke daarbij is dat het wijnoppervlak groter is dan de opening van het glas, zodat de geuraroma’s vrijkomen maar wel in het glas blijven. De puntige basis van het glas vormt de start voor de bubbels. Verschillende merken produceren tegenwoordig goede champagneglazen, bijvoorbeeld...

Lees verder

Waarom wachten met rosé tot het zomer is?

Voordat ik deze vraag beantwoord sta ik even stil bij wat een rosé champagne is. In Champagne doen ze namelijk wat elders in de wereld meestal verboden is: ze mengen rode met witte wijn. In de Champagne kan dat dus gewoon. Dit is een rosé assemblage en vormt ook de standaard. De stille rode wijn die men voor het mengen gebruikt komt veelal van pinot noir. De meest bekende voorbeelden zijn de fameuze Bouzy rouge of Ay rouge die ook als stille wijn worden verkocht. Doorgaans voegt men tussen de 6% en 20% rode wijn toe tot de gewenste tint...

Lees verder

Daarom begin je met de Non Vintage!

De meeste champagneboeren en champagnehuizen moeten het qua omzet hebben van hun non vintage champagne (NV). Ook wel de brut sans annee (BSA) genoemd. Deze beslaat al gauw 3/4 van de productie. Het is champagne zonder jaartal en gemaakt van druiven uit meerdere jaren. Ze moeten minimaal 15 maanden oud zijn, maar gelukkig zijn ze meestal ouder.De NV weerspiegelt de stijl van het huis. Daarom begin je met deze. Want als deze je smaakt dan zullen de andere (duurdere) cuvees van het huis je zeker bevallen. Doorgaans is een NV makkelijk drinkbaar. Men streeft met hun blend en met behulp...

Lees verder