Interview met Fabian Daviaux - Chef de Caves van champagne Chavost. "Wat weet je over wijnen zonder sulfiet? Het is smerig!"

Op de tweede werkdag van Fabian Daviaux (Chef de Caves) gaf hij ons een tour door de kelders van coöperatie Champagne Chavost in Chavot-Courcourt, zijn geboortedorp. Toen beloofde hij ons al iets 'unieks' maar we moesten nog even geduld hebben... Nu, een paar jaar later, interviewde ik hem over zijn unieke range 'Et sans sulfites ajoutés'*: Waarom en hoe ben je Chef de Caves geworden?Met mijn broer zijn wij de zevende generatie wijnbouwers wijnmaker in Champagne van onze familie. Ik werd direct Chef de Caves bij een champagnehuis toen ik in 2010 mijn studie wijnbouw en oenologie in Reims verliet....

Lees verder

Top 3 best scorende champagnes op Vivino!

Foto: Gersende Lefèvre bij een proeverij in de zomer van 2021. De cuvees van haar en haar vader Etienne Lefèvre scoren geweldig in Vivino. Aanleiding voor deze blog over mijn "Top 3 best scorende champagnes op Vivino" was een recent voorval: Een maatje van het sporten vroeg me om een champagne voor de verjaardag van zijn zus. "Welke raad je aan?" Ik noemde twee rosé champagnes. Want als je iets te vieren hebt, pak je geweldig uit met een rosé champagne. "Doe die Chavost Rosé de Blanche maar, betaalbaar en scoort lekker op Vivino..."  Een wijn of champagne kiezen is niet...

Lees verder

Kerst: welke champagne drink je bij vlees, vis en gevogelte?

Bij de 'kofferbakverkoop' van afgelopen week kwam het een aantal keer naar voren: "welke champagne kan ik het best serveren bij ...?" Daarom volgen hierbij een paar tips, zodat je een champagne kiest die goed combineert met je kerstgerecht. Aperitief Vrijwel iedere champagne is geschikt als aperitief. Als ik er een zou moeten noemen om 's middags van te genieten is dat de champagne Olivier Herbert L'Original. Deze is 'fris fruitig', valt bij proeverijen in de smaak bij zowel geoefende als ongeoefende champagnedrinkers en matcht goed bij bruschetta, serrano ham en easyfood. Vlees  Bij vleesgerechten hoort wat stevigers in je glas....

Lees verder

Champagne Proeverij "Wegwijs in champagne - Valentijnseditie" op 13 februari 2022

Heeft champagne voor jou/jullie iets magisch? Heb je zelfs eerder samen een bezoek aan Reims of Epernay gebracht en beginnen de bubbels te kriebelen? Dan nodig ik je graag uit voor de champagne-proeverij op zondag 13 februari in Rotterdam voor de Valentijnseditie van 'Wegwijs in champagne'. UPDATE: de proeverij op 13-2 is vol. De volgende is op 15 of 22 mei 2022. Proef ‘parels van kleine producenten’ Borrelen grote champagnemerken als Moët & Chandon, Pommery of Veuve Clicquot in je gedachte op? Ik laat je juist kennismaken met parels van kleine producenten. Kleine wijnboeren die al generaties lang met aandacht...

Lees verder

Hoe wordt champagne gemaakt?

Deze 10 stappen zet een vigneron om champagne te maken: 1. Oogst - In champagne moet met de hand worden geoogst. Per dorp bepaalt men de startdatum van de oogst. Meestal is dat 100 dagen na de bloei. Het oogsten mag maximaal 15 dagen duren. 2. Persen - Na de oogst is het zaak de druiven zo snel mogelijk te persen om oxidatie en verkleuring van de blauwe druiven te voorkomen. Dit gaat meestal per wijngaard om de herkomst duidelijk te houden, dat is later bij de assemblage weer van belang. Het persen gaat langzaam en geleidelijk. De standaard maat van een...

Lees verder

Welke druiven zitten in champagne?

In champagne mogen zeven verschillende druiven gebruikt worden. Het meest bekend en voorkomend zijn pinot noir, pinot meunier en chardonnay. Hoewel ze door het hele gebied zijn aangepland heeft ieder een regio waar zij het beste gedijt vanwege de bodem en het klimaat. Pinot noirPinot noir is een blauwe druif die het in de champagne streek zo goed doet door de kalkrijke bodem. 38% van de wijngaarden is ermee aangepland, voornamelijk in regio’s Montagne de Reims en Côtes des Bar. In champagne blends zorgt deze druif voor structuur, fruit, kracht en lengte. Er worden fantastische wijnen mee gemaakt. Naast deze...

Lees verder