Champagne Proeverij door Gersende Lefevre

Foto: Gersende Lefèvre bij een proeverij in de zomer van 2021. De cuvees van haar en haar vader Etienne Lefèvre scoren geweldig in Vivino.

Aanleiding voor deze blog over mijn "Top 3 best scorende champagnes op Vivino" was een recent voorval: Een maatje van het sporten vroeg me om een champagne voor de verjaardag van zijn zus. "Welke raad je aan?" Ik noemde twee rosé champagnes. Want als je iets te vieren hebt, pak je geweldig uit met een rosé champagne. "Doe die Chavost Rosé de Blanche maar, betaalbaar en scoort lekker op Vivino..." 

Een wijn of champagne kiezen is niet altijd eenvoudig. Een hoge score op Vivino kan je dan helpen kiezen. Het afgaan op een professional of schrijver kan bij champagne soms 'tricky' zijn. Ze kunnen heel lovend schrijven over (erg) droge champagnes, zonder of met heel weinig suiker (extra brut, brute nature of non dosé). Maar vind de gemiddelde 'hobbyist' die ook lekker? Dan heb je wat aan de beoordelingen op Vivino. Daarom de top 3 - volgens Vivino - van mijn parels die te vinden zijn bij Champagne Source:

Op de 1e plaats met 4,3* (op Vivino): Champagne Etienne Lefèvre Cuvee Divine vintage 2012. Toevallig een brut nature, maar door zijn lange rijping van 10 jaar ronder van smaak. Een pure pinot noir uit Verzy Grand Cru!

Op de 2e plaats een trio met 4,2*: H. Goutorbe Blanc de Blancs Premier Cru haalt dit geweldige gemiddelde met 273 beoordelingen. Champagne Etienne Lefèvre Prestige Grand Cru viel bij 80 beoordelaars in de smaak en heeft een geweldige prijs/kwaliteit. Champagne Chavost Influence de Chêne brut 2012 sluit dit trio met 33 beoordelingen.

Op de 3e plaats een duo met 4,1*: Champagne Olivier Herbert Reservé blijkt op Vivino (74 beoordelingen) erg in trek bij Italiaanse champagne liefhebbers "Molto Buono!!!" En ook bij mij, want deze lang gerijpte cuvee schonk ik bijna 10 jaar geleden al op ons huwelijk. Champagne Chavost Terroir de Coeur brut Millisimée 2009 is een bijzondere en gewaardeerde cuvee met >50 beoordelingen.

Door Mattheus Van Kan