Champagnes met karakter, rechtstreeks van de boer | Gratis verzending vanaf €170,- en slechts €3,45 bij orders tussen €75,- tot €170,- |

Vierde generatie

Overgrootvader Henri begon in crisisjaar 1929 zijn eigen wijngaard. Hij wilde onafhankelijk zijn, kocht een pers en groef zijn kelders. Inmiddels vormt Etienne de vierde generatie. Hij nam het familiedomein in 1977 over van zijn vader. “Ik ben begonnen met werken toen ik 14 jaar oud was in het domein van mijn ouders. Ik heb veel zelf geleerd,” verteld Etienne. “We hebben ook geen handel of marketing gestudeerd. Mijn vrouw was een lerares, ze had motivatie, moed en durf. Dat is het belangrijkste geweest!

Nieuwe generatie

Binnenkort gaat Etienne met pensioen. Zijn dochter Gersende is inmiddels actief in het bedrijf. Zij maakt nu de Champagnes een paar jaar om het vervolgens van haar vader over te nemen. “Ik wil me concentreren op de vinificatie, om de kwaliteit van de champagne nog verder te verbeteren.” Inmiddels rijpen haar Blanc de Noirs, Vintage en Prestige Grand cru al in de kelders!

Verzy en Verzenay

Het wijnhuis bevindt zich in het hartje van Verzy. Binnen is het proeflokaal ingericht met oude gereedschappen en museumstukken. Verder nog het winkeltje en natuurlijk de kelders. De wijngaarden, 40 verschillende percelen, bevinden zich voornamelijk in Verzy en Verzenay. Beide Grand cru dorpen liggen in Montagne de Reims. In totaal beschikken zij over 8 hectare die voor 80% zijn aangepland met Pinot noir en 20% Chardonnay. Er worden geen druiven gekocht of verkocht. Zij produceren zo’n 65.000 flessen per jaar waarvan 70% voor de export.

Kenmerkende champagne's

Wat kenmerkt uw huis en uw champagnes? “We zijn traditioneel, serieus, we staan voor champagnes met body, met een constante kwaliteit van jaar tot jaar, gemaakt met passie” aldus Etienne. Hij vervolgt: “We gaan niet mee in hout-trend die speelt in Champagne. Als we goede wijn hebben, is het niet nodig om er hout aan toe te voegen”. Verder vinden ze het belangrijk om bij hun activiteiten te denken aan toekomstige generaties en zo ons milieu te sparen. “Daarom hebben we geïnvesteerd in een nieuwe tractor om de grond te ploegen en hebben we het sproeien verminderd”.

Parel met centrale ligging

Deze parel had ik door haar centrale ligging zelf kunnen ontdekken al ‘cruisend’ door het dorpje. Echter heb ik deze tip uit het mooie boek ‘Champagne – de meest complete gids om streek en wijn te ontdekken’ van Gido van Imschoot. Toen Lefrèvre ook in ‘Meer dan 200 champagneadresjes’ van Peter Doomen werd aanbevolen, moest ik er zeker een bezoek brengen. Doomen schrijft over de cuvee prestige: “Die cuvee vind ik simpelweg heerlijk, maar ook herkenbaar voor de streek waar de druiven groeien. Met een soort stalige, strakke fruitigheid die je enkel in Verzy en Verzenay aantreft.” Een treffende omschrijving!