Welke druiven zitten in champagne?
In champagne mogen zeven verschillende druiven gebruikt worden. Het meest bekend en voorkomend zijn pinot noir, pinot meunier en chardonnay. Hoewel ze door het hele gebied zijn aangepland heeft ieder een regio waar zij het beste gedijt vanwege de bodem en het klimaat.

Pinot noir
Pinot noir is een blauwe druif die het in de champagne streek zo goed doet door de kalkrijke bodem. 38% van de wijngaarden is ermee aangepland, voornamelijk in regio’s Montagne de Reims en Côtes des Bar. In champagne blends zorgt deze druif voor structuur, fruit, kracht en lengte. Er worden fantastische wijnen mee gemaakt. Naast deze mooie eigenschappen is zij erg gevoelig voor rot (door de compacte tros) en moet bij de verwerking contact tussen sap en de schil worden vermeden om kleuring te voorkomen.

Pinot meunier of meunier
Een blauwe druif die veel voorkomt in de Vallee de la Marne en gedijt goed op zand-, klei en mergelgrond. Meunier beslaat 32% van de wijngaarden, is minder gevoelig voor rot en kou en is 10-15% productiever dan de andere druiven. Het is de minst genoemde maar meest gebruikte druif in champagne. Er wordt soms neerbuigend gedaan over deze druif, omdat deze niet geschikt zou zijn om lang te rijpen. Ten onrechte wat mij betreft. Het is wel is zo dat meunier sneller rijpt waardoor deze veel in jongere champagnes te vinden is. Meunier geeft souplesse, fruit en kruidige tonen. De laatste jaren zijn een aantal champagne boeren zich juist gaan profileren als meunier-specialist. Voor wie nog twijfelt, ook Krug gebruikt meunier.

Chardonnay
Een witte druif die vooral in Cotes de Blancs veel voorkomt. Chardonnay wint wereldwijd aan populariteit en wordt ook de laatste jaren in Champagne meer aangepland. Ze beslaat nu zo’n 30% van de wijngaarden. Chardonnay kan zorgen voor finesse, elegantie, hoge aciditeit en is zeer geschikt om lang te rijpen. Naarmate de jaren vorderen verandert citrus in meer exotisch fruit. Mocht chardonnay je hart nog niet hebben veroverd dan is deze waarschijnlijk te jong, schat champagne-auteur Richard Juhlin in: “Anyone who has been disappointed by a young blanc de blancs should try a more mature version”. Zit wat in! Of probeer het eens!
Wil je weten hoe de aroma's van deze druiven zich in de tijd ontwikkelen? Bekijk dan hier de Aromakaart van Comité Champagne.

Overige druiven rassen
Naast voorgaande rassen mogen ook l’arbanne, pinot blanc, pinot gris en petit messlier in champagne gebruikt worden. Enkele wijnhuizen maken er exclusieve champagnes mee, waaronder Aubry, Duval-Leroy, Laherte, Moutard Pere & Fils en Tarlant.

Bron: Gido van Imschoot, Champagne – de meest complete gids om streek en wijn te ontdekken, 2013 | Richard Juhlin, a scent of champagne, 2016.
Door Thijs Van Kan