Champagnes met karakter, rechtstreeks van de boer | Gratis verzending vanaf €170,- en slechts €3,45 bij orders tussen €75,- tot €170,- |

Herbert's in Rilly-la-Montagne

Olivier’s overgrootouders zijn in de jaren 20 van vorige eeuw, met enig toeval, begonnen met het maken van champagne. In 1912 emigreerden zij nog naar Rusland. Rond de zwarte zee begonnen zij met het aanplanten van druiven en bouwden al snel een goed lopend bedrijf op. In 1917 werden zij door de russen teruggestuurd en keerden zij met niets terug in Rilly-la-Montagne. Zij begonnen een winkeltje met van alles en nog wat. Veel klanten konden echter niet betalen en betaalden hun rekening met wijngaarden.

4e generatie

Inmiddels vormt Olivier de 4e generatie. Ook zijn beide broers zijn ‘vignerons’. Olivier bezit 4,65 hectare grond; deels afkomstig van zijn ouders en recent kon hij ruim een hectare aankopen die hij eerder huurde. 40% van zijn wijngaarden is aangepland met Chardonnay, 30% met Pinot noir en 30% met Pinot meunier. Een deel van zijn druiven verkoopt hij. Zijn eigen productie bedraagt 16.000 flessen per jaar.

3 terroirs

Het aantrekkelijke aan premier cru dorp Rilly-la-Montagne is dat er drie soorten bodems (terroir) voorkomen:

1. Aan de kant van Reims is er direct kalk en nauwelijks een toplaag. De kalk zorgt voor een goede ‘spanning’ in de wijn.

2. Nabij het bos van Parc Naturel Regional is er meer zand. Hierdoor rijpen de druiven eerder en ontstaan meer ronde aroma’s.

3.  Agrilo calcaire, een mengsel van klei en kalk. Dat zorgt voor mineraliteit en souplesse.

Premier cru wijngaarden

De 21 percelen van Olivier liggen verspreid over het dorp. Hierdoor beschikt hij over een complexe mix aan druiven die veel mogelijkheden bieden bij het samenstellen (assembleren) van de cuvees. Hij heeft dan ook een breed assortiment. Daarmee laat hij zien wat er mogelijk is en maakt hij het graag iedereen naar de zin. “Ik kijk en luister ook goed als mensen mijn champagnes proeven”.

Sinds vorig jaar is hij HVE gecertificeerd*, maar werkt al twaalf jaar zo verantwoord mogelijk. Dat leerde hij van zijn ouders. Ook keek hij gedurende zijn 5-jarige opleiding, dat voor de helft uit stages bestond, in de keuken bij andere kleine champagnehuizen.

Het ‘geheim’ achter de kwaliteit

Het ‘geheim’ achter de kwaliteit is dat hij elk onderdeel belangrijk vindt. Kenmerkend is:

Goede druiven en alleen 1e persing. “Ik geef veel om mijn wijngaarden. Daar breng ik ook mijn leven door,” aldus Olivier. Hij gebruikt alleen de eerste pressing. Bij de Millésime en de Folie Gourmande zelfs alleen de ‘coeur de cuvee’. Dit het middelste deel van de 1e persing; meer kracht, meer aroma’s en een optimale PH-waarde.

Langdurige rijping op zowel hout als staal. Olivier houdt zelf van oude champagnes. Zo is zijn BSA L’original al 5 jaar oud en de huidige millésime is van 2010.[Lees ook de blog: daarom eerst non vintage]. Hij gebruikt zowel roestvrij stalen tanks voor frisheid als houten vaten en foudres de balans.

Advies bij ‘assemblage’ en creatie Rose de Saignee. Bij het assembleren van zijn cuvees krijgt Olivier advies van een zeer ervaren wijnmaker. Deze wijnmaker is expert in het maken van rosé de saignee [lees ook mijn blog over rosees] en won in deze categorie meermaals medailles op gerenommeerde wijnconcours. Uiteindelijk wist hij Olivier te overtuigen om ook een rose de saignee te produceren.