Kerst: welke champagne drink je bij vlees, vis en gevogelte?

Bij de 'kofferbakverkoop' van afgelopen week kwam het een aantal keer naar voren: "welke champagne kan ik het best serveren bij ...?" Daarom volgen hierbij een paar tips, zodat je een champagne kiest die goed combineert met je kerstgerecht.

Aperitief

Vrijwel iedere champagne is geschikt als aperitief. Als ik er een zou moeten noemen om 's middags van te genieten is dat de champagne Olivier Herbert L'Original. Deze is 'fris fruitig', valt bij proeverijen in de smaak bij zowel geoefende als ongeoefende champagnedrinkers en matcht goed bij bruschetta, serrano ham en easyfood.

Vlees 

Bij vleesgerechten hoort wat stevigers in je glas. Champagnes die wat ouder zijn of met een groot aandeel pinot noir zijn dan een goede keuze. De champagne Olivier Herbert Reserve is meer volwassen en is overwegend van pinot noir en pinot meunier gemaakt. Ook, je denkt er misschien niet gauw aan, kunnen rosé champagnes goed combineren met bijvoorbeeld een mooie rosbief. De champagne Etienne Lefèvre Carte Rosé (100% pinot noir) past daar goed bij (ook bij zalm trouwens).

Gevogelte

Met gevogelte als eend, kalkoen en kip vormt de Blanc de Noirs van Etienne Lefèvre een mooie combinatie. Deze 'cuvee' bestaat volledig uit pinot noir. Daardoor verwacht je 'm misschien eerder als tip bij vlees. Echter is deze Blanc de Noirs afkomstig van oude wijnstokken (>40 jaar) en is daardoor wat zachter, delicater met geel fruit en een pepertje.

Vis, garnalen & oesters

Voor vruchten uit zee kun je het beste een 'Blanc de Blancs' champagne uit de kelder halen. Deze champagnes bestaan uit 100% chardonnay en zijn frisser met meer finesse. De 'esprit de blancs' van de kleine coöperatie Chavost is fris, droog en smaakvol, mede door de 30% reserve wijn uit houten vaten. Heerlijk met oesters. De meer gerijpte 'Blanc de Blancs' van Olivier Herbert heeft mooie zuren en aroma's als boter, brioche en gebak. Deze is lekker bij vis, zeevruchten en kreeft.

Door Mattheus Van Kan